De Oorsprong van de Vrouwelijke Money Mindset (en Hoe Je Je Geldblokkades Doorbreekt)

  • Home
  • -
  • De Oorsprong van de Vrouwelijke Money Mindset (en Hoe Je Je Geldblokkades Doorbreekt)

De Oorsprong van de Vrouwelijke Money Mindset (en Hoe Je Je Geldblokkades Doorbreekt)

Money Mindset

In de periode sinds ik finance coach ben, werd me al snel duidelijk dat de relatie die vrouwen met geld hebben sterk verschilt van de relatie die mannen met geld hebben.

Vrouwen hebben meer last van geldbokkades, gedachten over geld die hen blokkeren op vlak van ondernemen en investeren. Maar hoe komt dit nu? Waar komen deze gedachtes vandaan en waarom hebben vrouwen hier meer last van dan mannen?

1. Een Geschiedenis van Financiële Afhankelijkheid van de Vrouw

Wist je dat vrouwen tot in de jaren ‘60 in veel landen geen eigen bankrekening konden openen zonder toestemming van een man? En dat getrouwde vrouwen pas in de jaren ‘70 zonder toestemming van hun echtgenoot mochten werken?

Lange tijd was financiële autonomie voor vrouwen niet vanzelfsprekend. Hierdoor groeiden generaties vrouwen op met het idee dat geldzaken iets was voor mannen. Zelfs vandaag de dag zien we de impact daarvan: vrouwen verdienen gemiddeld minder, onderhandelen minder vaak over hun salaris en nemen minder snel financiële risico’s zoals investeren.

Ook op vandaag hebben mannen hun rol als voornaamste kostwinner nog niet losgelaten. Eén van de belangrijke verschillen op de arbeidsmarkt is het verschil in gemiddelde arbeidsduur. 44 procent van de vrouwen werkt deeltijds, in vergelijking met 12 procent van de mannen. Veel van deze deeltijds werkende vrouwen doen dit om voor hun gezin te zorgen. Dit heeft uiteraard een grote impact op wat vrouwen gemiddeld verdienen.

Ik hoor mijn vrouwelijke ondernemende klanten ook nog veel te vaak zeggen: Mijn man verdient genoeg, ik moet niet te veel geld willen verdienen.

2. De Kracht van Opvoeding en Geldscripts

Veel overtuigingen over geld ontstaan in onze jeugd. Denk aan uitspraken als:

🔹 “Geld groeit niet aan bomen.”

🔹 “Rijke mensen zijn arrogant.”

🔹 “Als vrouw moet je vooral sparen en voorzichtig zijn.”

Als kind nemen we deze overtuigingen mee als waarheid. Geen wonder dat veel vrouwen zich geremd voelen om groot te denken, te investeren of geld écht voor hen te laten werken.

🔍 Onderzoek: Een studie van Merrill Lynch toonde aan dat 61% van de vrouwen hun spaargeld op een spaarrekening laat staan in plaats van te investeren, terwijl investeren historisch gezien meer vermogen oplevert.

3. Perfectionisme en Imposter Syndrome: “Ik Moet Alles Begrijpen Voor Ik Begin”

Veel vrouwen voelen zich onzeker over geld, zelfs als ze succesvol zijn. Dit wordt deels veroorzaakt door:

💡 Perfectionisme: Vrouwen denken vaak dat ze alles 100% moeten begrijpen voordat ze financiële stappen zetten. Mannen daarentegen leren vaker ‘al doende’.

💡 Imposter Syndrome: Zelfs succesvolle vrouwelijke ondernemers twijfelen of ze wel ‘goed genoeg’ zijn om hun prijzen te verhogen of winst te maken.

4. Tijd om Je Geldblokkades te Doorbreken!

🚀 Praktische oefening:

Neem pen en papier en schrijf 5 overtuigingen op die je over geld hebt. Vraag jezelf af:

🔹 Zijn deze overtuigingen waar?

🔹 Helpen ze mij financieel groeien, of houden ze me tegen?

🔹 Hoe kan ik ze herschrijven naar positieve, krachtige affirmaties?

💡 Nieuwe overtuigingen kunnen zijn:

✅ “Ik ben een magneet voor overvloed.”

✅ “Ik mag geld verdienen én ervan genieten.”

✅ “Mijn financiële groei helpt niet alleen mij, maar ook anderen.”

ij Bent in Control Over Jouw Geldverhaal

Geldblokkades kunnen diep zitten, maar de eerste stap naar financiële vrijheid is bewustwording. Jij hebt de kracht om je relatie met geld te herschrijven en vanuit overvloed te leven. Wat wordt jouw eerste stap?

💬 Ik ben benieuwd: herken jij deze geldblokkades? Wat is een overtuiging die jij los wilt laten? Deel het hieronder!

Wil je meer weten over je Money Mindset en welke blokkades jou beperken? Ontdek je geldarchetypes en volg mij op instagram voor tips en tricks!

 

 

Leave Comment